80 poze   15209 vizite

Cresterea prepelitelor

1. Incubatia

Ouale pentru incubat trebuie sa aiba o fertilitate de minim 90% si trebuie conservate in cele mai bune conditii pe perioada dinainte de introducere la incubat.

Pastrarea oualor trebuie sa fie facuta intr-o camera racoroasa, la o temperatura de 10 - 15 grade C, dar nu pentru mai mult 7 zile. Pe timpul pastrarii ouale trebuie sa fie periodic intoarse cu 180°.

Ouale mici sau prea mari, ouale cu coaja rugoasa sau pigmentatie albastrie sau chiar deformate nu sunt oua bune pentru clocit. Ouale pentru clocit trebuie sa fie curate, cu coaja intreaga, sa aiba un aspect uniform, sa nu fie nici prea mici si nici prea mari, sa aiba coaja neteda si tare, sa prezinte o pigmentatie maronie bine distribuita pe suprafata cojii si sa aiba cel mult 5 sau 6 zile. Acestea trebuie colectate de la custile unde se afla o grupa de 1 la 3, un mascul la trei femele, care sa fie impreuna de cel putin 7 zile. In perioada in care nu se doreste colectarea de oua pentru incubat se recomada modificarea grupei la 1 la 5.

Timpul de incubare al oualor de prepelita este de 16 zile. Temperatura in incubatoare, masurata deasupra oului cu un termometru, ar trebui sa fie intre 38 si 38,5 grade Celsius. Trebuie avut in vedere ca termometrul sa nu atinga ouale, se masoara temperatura aerului din incubator, nu temperatura oului pus la clocit, deoarece intre cele doua exista o diferenta. Scaderile de temperatura din incubator in perioada clocitului, datorate caderilor de curent, termostat defect sau o incalzire defectuoasa, nu au efect negativ daca temperatura aerului din incapere variaza intre 27 si 30 grade Celsius. O temperatura permanent ridicata, 40 grade Celsius, si mai mult, duce la moartea tuturor embrionilor datoarita coagularii albusului. O subtemperatura permanenta de 35-36 grade Celsius prelungeste termenul iesirii din ou a puilor si reduce rezultatul cu pana la 20% fata de numarul initial de oua.Umiditatea relativa a aerului in perioada preclocirii, adica in primele 14 pana la 15 zile, trebuie sa fie de 55-60%. Incepand cu a 15-a zi, umiditatea relativa a aerului trebuie ridicata la 90-100%, astfel se usureaza iesirea puilor din gaoace, deoarece se ridica umiditatea din interiorul oului. Aceasta se poate atinge foarte usor cu ajutorul unei stropitoare de mana. O umiditate mult prea mica in perioada iesirii din ou poate duce la lipirea puiului de pielita oului. Pentru a ridica umiditatea aerului este recomandat sa stropim abundent atat ouale cat si peretii incubatorului cu o zi inainte de iesirea puilor, chiar daca primii pui au spart coaja.

Intoarcerea de doua ori pe zi a oualor in perioada preclocirii este absolut necesara, pentru a impiedica lipirea embrionului de pielita oului si pentru clocirea uniforma de jur imprejur a oualor. Ouale proaspat puse la clocit nu trebuie intoarse, in primele 36 de ore de incubare, deoarece in aceasta perioada se formeaza reteaua foarte fina de vase sanguine si de asemenea inima embrionului. La fel trebuie procedat si cu 36 de ore inainte de iesirea puilor din gaoace, ouale nu mai trebuie intoarse deoarece puiul deja format si-a luat pozitia pentru iesirea din ou si nu vrea sa fie deranjat.

In timpul primelor 8 ore de la iesirea puilor din ou este de preferat sa nu deschidem usa incubatorului, prin aceasta nu se va obtine decat o schimbare a temperaturii iar intregul proces al iesirii din ou ar fi dat peste cap. La 8-10 ore dupa ce au iesit primii pui din gaoace trebuie efectuat un control, precum si adunarea puilor iesiti si uscati si asezarea lor intr-o cutie pregatita dinainte. Puii care sunt proaspat iesiti si nu sunt uscati trebuie bagati inapoi in incubator. Toate cojile goale trebuie scoase din incubator. Ouale ramase trebuie verificate pentru a ajuta puii care au ciobit oul dar nu au reusit sa iasa, insa trebuie ajutati numai acei pui care au absorbit tot sangele si au retras sacul vitelin. Dupa alte 8-10 ore se face al doilea control.

2. Cresterea puilor de prepelita

O cusca pentru cresterea puilor de prepelita in primele 10-15 zile de viata (timp in care puii au nevoie de o sursa artificiala de caldura), trebuie sa aiba peretii inchisi (placaj, pal, etc) iar podeaua si tavanul pot fi din plasa de sarma pentru a asigura ventilatia necesara. Peretii trebuie sa fie inchisi penru a impiedica formarea curentului. Inaintea aducerii puilor in cusca, aceasta trebuie sa aiba pusa in functiune sursa de caldura si reglata astfel ca temperatura aerului la podea sa fie de cel putin 30-32 grade Celsius.

Daca temperatura nu se poate masura se poate observa comportamentul puilor, daca stau unul in celalalt, temperatura este prea mica, daca fug de instalatia de incalzire, temperatura este prea mare. Podeaua custii sub instalatia de incalzire ar trebui acoperita in primele zile cu hartie de ziar. Sursa de apa, jgheabul, trebuie sa fie de 15-20 mm adanc. Pentru a preveni innecarea puilor, in primele 10-15 zile, este necesara umplerea jgheabului cu pietricele. In primele 3-4 zile se dizolva in apa de baut un amestec de vitamine si minerale pentru ca puii sa fie asigurati cu vitaminele necesare vietii.

Hranirea ar trebui sa aiba loc la fiecare 2-3 ore, prin imprastierea unei cantitati mici de hrana. Dupa 2-3 zile de viata se recomanda asezarea unei hranitoare care sa permita puilor sa se hraneasca de fiecare data cand le este foame. Hranitoarea se poate confectiona dintr-o bucata de placaj sau lemn de 20-25 mm inaltime si acoperita cu plasa de sarma cu ochiurile de 10-15 mm. Aceasta ii impiedica pe pui sa racaie prin hrana si a o risipeasca. Hrana trebuie sa fie de calitate, starter cu un continut de proteine brute de 24-27%. Dupa 10-12 zile se poate trece la hrana cu un continut de proteine brute de 20-22%. La varsta de 20-25 zile incepe naparlirea, schimbarea penelor, nu trebuie sa va faceti griji deoarece nu este semn de boala, este un proces natural. Cand puii de prepelita implinesc 21-25 de zile este indicata mutarea lor in alte custi unde este posibila hranirea si alimentarea cu apa prin jgheaburi exterioare.

3. Determinarea sexului puilor

Sortarea dupa sex a puilor se poate face dupa aproximativ 21 de zile si numai dupa aspectul exterior. Masculul are pe burta pene cu o clara nuanta de maro iar puii de gen feminin au pe burta pene gri cu pete negre. Avantajul separarii puilor consta in faptul ca la masculi se poate da o hrana cu proteine mai putine 15-16%, care costa mai putin. Separarea timpurie dupa aspectul exterior este permisa numai la anumiti pui. Altii se pot separa numai dupa maturizarea sexuala, la 38-40 zile, si se face astfel: se tine prepelita cu spatele in sus: puicuta prezinta o cloaca normala, asemanatoare cu a altor pasari, la mascul se poate observa deasupra cloacai o vezica seminala umflata de culoare rosiatica, iar o usoara apasare cu degetul mare si cel aratator pe vezica duce la iesirea spermei care este cremoasa si de culoare alba.

Femelele trebuie puse cel tarziu in ziua a 35-a in custile pentru depus ouale, pentru a avea timp sa se obisnuiasca inainte de a incepe sa oua. Primele femele incep sa oua dupa 38-40 zile de viata, in a 50-a zi au o rata de ouat de 50% iar la varsta de 60 de zile ating o rata de 75-80%. Masculii bine dezvolati se pot taia de la varsta de 45-50 zile.

4. Prepelitele ouatoare

Pentru prepelitele ouatoare este recomandat ca pe perioada cresterii sa nu se formeze grupe prea mari. O cusca cu dimensiunile 120 cm lungime si 50 cm latime poate fi ocupata de 60 de animale. Cusca pentru ouat se deosebeste de cea pentru crestere prin faptul ca podeaua este inclinata spre fata custii, pentru a permite oualor sa se rostogoleasca in canalul de colectare. La construirea unei custi pentru ouat trebuie avut in vedere faptul ca prepelita are o mare nevoie de apa si ca aceasta trebuie schimbata de cel putin doua ori pe zi. 60 de animale au nevoie zilnic de aproape 3 litri de apa. Igiena este, ca si in alte crescatorii de animale, o obligativitate ca si curatarea zilnica a tavii cu excremente precum si asigurarea unei bune aerisirii a spatiului unde sunt tinute custile.

5. Iluminarea

Pentru o buna productie de oua este necesara prelungirea zilei in mod artificial, pentru a ajunge la o durata totala a zilei de 18 ore. Cateva becuri de 15-20 W, bine plasate pentru a ilumina jgheaburile de apa si mancare, ajunge pentru 16-24 de custi asezate pe mai multe nivele.

6. Hranirea

Deoarece prepelita are nevoie de o hrana zilnica de aproximativ 20 de grame pentru a produce oua, hrana trebuie a fie de calitate si sa contina cel putin 18% proteine.

Fiecare crescator poate sa utilizeze ce amestec de hrana doreste, important este ca hrana sa contina toate mineralele si vitaminele importante.

Fiecare schimbare de hrana trebuie facuta lent, in decurs de 3-4 zile, pentru a evita deranjamentele pe tractul intestinal. Ca metoda de hranire este folosita hranirea printr-un jgheab exterior deoarece aceasta metoda usureaza munca, diminueaza piederea hranei si inlatura posibilitatea amestecarii hranei cu excremente. Deoarece capacitatea unui jgheab pentru hrana este prea mica pentru nevoia de hrana pentru o zi a prepelitelor este necesara umplerea lui de mai multe ori pe zi. Acesta trebuie sa fie umplut cu hrana cel mult doua treimi pentru a evita risipa de hrana. Se poate observa ca la o noua dare a hranei, chiar daca mai este mancare in jgheab, multe prepelite sunt atrase spre o noua hranire.

7. Adaparea prepelitelor

Asigurarea apei se poate face prin mai multe metode insa trebuie tinut cont de faptul ca prepelitele au nevoie tot timpul de apa proaspata si rece, sa bea cand vor. O modalitate simpla si cel mai des intalnita este adaparea prin jgheaburi puse pe margine sau pe peretele din spate al custii. Aceasta metoda este rentabila si usor de manevrat, cel putin din punctul de vedere al umplerii cu apa proaspata. Este recomandat, in perioada de crestere a puilor si o data pe luna in cresterea celor mature, administrarea in apa a unui amestec de vitamine si minerale (Polivit, 3,4 zile).
prepelita japoneza comuna
prepelita japoneza comuna

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.